Carregant Esdeveniments
  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

abril 23, 2023 | 08:00 novembre 3, 2023 | 14:00

Coneixerem la 2a etapa de la ruta de Perseguits i Salvats, pel Port de Gireta, que es pot fer en 4×4.

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944) milers de jueus travessaren el Pirineu fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. L’Holocaust afectà sis milions de jueus europeus. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França, creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut. El seu objectiu era buscar refugi lluny d’Europa. Fins al 1943 els evadits eren bàsicament famílies refugiades a França que s’escapaven de la persecució iniciada pel govern de Vichy.

El projecte “Perseguits i salvats” posa en relleu els valors dels espais i dels camins transfronterers com a itineraris culturals i memorials amb l’objectiu de difondre el seu paper com a llocs de fugida per als perseguits durant la Segona Guerra Mundial. A la vegada, enalteix els valors d’ajut i solidaritat que els veïns d’aquest territori van manifestar cap als refugiats.

Un dels itineraris d’evasió més transitats fou el que comunica el departament francès d’Arieja amb la Val d’Aran i el Pallars Sobirà, a través del port de Gireta (2.593 m). El trajecte partia de la Vall del Riberot, a les proximitats de Saint-Girons (Arieja) i, un cop travessat el port de Gireta, es descendia fins a Montgarri. Posteriorment, continuaven en direcció al Pallars Sobirà, seguint el camí paral·lel al riu Noguera Pallaresa, i arribaven a les bordes de Perosa i després a Alós d’Isil.

Aquesta etapa de Perseguits i Salvats, té el valor afegit de transcórrer pel Parc Natural de l’Alt Pirineu, al so de les aigües de La Noguera Pallaresa enmig de pins i avets, amb un sota bosc ben frondós, fins que en un giravolt ja avistem La Vall de Bonabé, les Bordes de Perosa i el Pont de Perosa, amagatall i cruïlla de camins que descendien de d’altres ports també utilitzats pels que fugien dels nazis: El Port de Clavera i el Port d’Aulà.

A uns 15′ del Pont de Perosa trobarem el “Bistrot Borda Ignàsia”, una taverna on podem fer algun àpat, durant la temporada d’estiu en que està oberta. Pel camí podrem apreciar les restes de la Mathussière Forest, l’empresa explotadora del bosc de Bonabé, de principis del segle XX que ens recorden un passat industrialment prósper a les Valls de l’Alt Pirineu.

Arribarem al desviament cap al Port de Salau, un altre dels itineraris emblemàtics de l’Exili i Ruta de Perseguits i salvats, que deixarem endarrera. Aviat arribarem al refugi del Fornet, i a la carretera que ens portarà fins al poble d’Alós d’Isil.

A l’entrada d’Alós trobarem l’antiga asserradora i totems explicatius de memòria històrica. Ja a Alós podem cercar l’antiga caserna dels “carrabiners”, punt on eren identificats i retinguts els refugiats interceptats per les patrulles policials.

45€

SomRiu

Carrer del Doctor Agustí Muxí i Monroset 6 baixos – Sort
Sort, Sort 25560 Espanya
+ Mapa de Google
608806251
caCatalà