Carregant Esdeveniments
  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

maig 1, 2023 | 08:00 17:00

Recorrerem part dels paisatges, banyats pel riu Noguera Pallaresa, que van inspirar el gran poeta català Jacint Verdaguer, del Pla de Beret a Alós, “Noguera cap a Alós, tot joguinós”, fent una ruta circular en 4×4.

Any 1882, Verdaguer emprèn la seua primera aventura cap al Pallars, lloc de pas per anar fins a la Madaleta (Aneto). Què se li havia perdut a Verdaguer a l’Aneto? Que hi troba de camí? Què el captiva? Com veu el territori? Més endavant torna a l’Alt Pallars, més endavant escriu el poema Canigó, una de les obres cabdals de la literatura catalana.

En aquesta excursió descobrirem el jardí que captivà a Verdaguer i que més endavant formarà part del Cant VII de Canigó, en el Desencantament, Noguera i Garona.

Així doncs sortirem de Sort, recorrent la carretera C-13 que transcorre paral·lela al riu Noguera Pallaresa, un riu de campionat. Pel camí podrem descobrir un riu històric, d’una gran bellesa, productiu, lúdic i esportiu que ha inspirat poemes i cançons, a l’hora que les seues aigües i les dels seus afluents han il·luminat Catalunya! Molt respecte pels Nogueres!

Una vegada a Les Valls d’Àneu ens desviarem de la carretera que segueix cap a La Vall d’Aran per endinsar-nos a la Vall d’Isil primer, fins arribar a la pista que ens portarà fins a Montgarri per terra “d’esglésies de templers, llegendes de menairons, i avetoses pregones”, com va anotar Verdaguer al seu diari, probablement un 17 de juliol de 1882, i podrem apreciar, com ell va fer que “la ribera és bellíssima, augmentant-se la bellesa progressivament fins a Montgarri” (Font: Maleïda, l’aventura de Jacint Verdaguer a l’Aneto, de Bernat Gasull)

Durant el camí fins a Montgarri tindrem temps de descobrir altres aspectes d’aquestes muntanyes transfrontereres plenes d’història. Pararem a Montgarri per visitar el Santuari i estirar les cames i ens traslladarem fins al Pla de Beret, al neixement del riu de Campionat, el Noguera Pallaresa, on tornarem a agafar la carretera de tornada passant pel Port de La Bonaigua.

50€

SomRiu

Carrer del Doctor Agustí Muxí i Monroset 6 baixos – Sort
Sort, Sort 25560 Espanya
+ Mapa de Google
608806251
caCatalà