Carregant Esdeveniments
  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

juny 1, 2023 | 08:00 novembre 11, 2023 | 17:00

Coneixerem la ruta del Port de Salau. Ruta 03 de Perseguits i Salvats.

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944) milers de jueus travessaren el Pirineu fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. L’Holocaust afectà sis milions de jueus europeus. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França, creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut. El seu objectiu era buscar refugi lluny d’Europa. Fins al 1943 els evadits eren bàsicament famílies refugiades a França que s’escapaven de la persecució iniciada pel govern de Vichy.

El projecte “Perseguits i salvats” posa en relleu els valors dels espais i dels camins transfronterers com a itineraris culturals i memorials amb l’objectiu de difondre el seu paper com a llocs de fugida per als perseguits durant la Segona Guerra Mundial. A la vegada, enalteix els valors d’ajut i solidaritat que els veïns d’aquest territori van manifestar cap als refugiats.

Un dels itineraris d’evasió més transitats fou el que comunica el departament francès d’Arieja amb el Pallars Sobirà, a través del port de Salau. El trajecte partia de la Vall del Salat, a les proximitats de Saint-Girons (Arieja) i, un cop travessat el port de Salau, es descendia fins a la Vall de Bonabé, a les Valls d’Àneu. Posteriorment, continuaven en direcció a Alós d’Isil.

El port de Salau fou secularment l’epicentre de les comunicacions entre l’àmbit de l’ariege i el Pallars Sobirà. El maig de 1938 va facilitar l’exili dels republicans després de l’ocupació del país per l’exèrcit franquista. 

Vos oferim 2 opcions per descobrir la ruta 3 de Perseguits i Salvats que dependran del temps que tingueu i les ganes de caminar:

1-Sortirem de Sort cap a les Valls d’Àneu, descobrint tot l’entorn i poblacions per on passem fins arribar al Refugi del Fornet, on comença La Vall de Bonabé i s’acaba la carretera. Aquí començarà la ruta a peu, lineal, o sigui pujant i baixant pel mateix camí, amb les característiques següents:

Longitud total: 8.00Km (anada i tornada)

Cota inici Refugi del Fornet: 1371m

Cota màxima port de Salau: 2086m

Desnivell positiu: 715m

Categoria  EXIGENT

Temps calculat: 3h35min (anada i tornada)

Des de dalt del port podrem contemplar les muntanyes i descens del país veí, França.

2-També sortim de Sort i farem el mateix recorregut fins al Refugi del Fornet i fins dalt del port, però aquesta vegada baixarem pel camí cap a França, recorregut que van fer les persones que durant la guerra Civil van fugir cap al país veí i que van fer a la inversa després, d’allà cap aquí els que fugien dels nazisme durant la Segona Guerra Mundial. El desnivell per la vessant francesa és més gran i el recorregut més llarg per la qual cosa la proposem en aquest sentit per a que sigui més accessible . Arribarem al primer poble que trobem a la vessant francesa que també es diu Salau, on ens esperarà el vehicle per tornar cap a Sort contemplant els meravellosos paisatges i pobles francesos que formaren també part d’aquesta història, durant un trajecte d’unes 3 h. de durada, fins arribar aproximadament a l’hora de sopar. Les característiques d’aquesta ruta a peu són:

Longitud total: 13.70Km

Cota inici Refugi del Fornet: 1371m

Cota màxima port de Salau: 2086m

Cota final, poble Salau: 884m

Desnivell positiu: 715m

Desnivell negatiu: 1202m

Categoria  MOLT EXIGENT

Temps calculat: 5h 45min + temps de parades.

També oferim l’opció de gestionar l’allotjament al Pirineu francés per gaudir més ampliament de l’altra banda de la frontera i tornar l’endemà. Si esteu interessats vos informarem!

45€

SomRiu

Carrer del Doctor Agustí Muxí i Monroset 6 baixos – Sort
Sort, Sort 25560 Espanya
+ Mapa de Google
608806251
caCatalà