Carregant Esdeveniments
  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

abril 23, 2023 | 08:00 novembre 1, 2023 | 17:00

Coneixerem la història de la ruta 5, de Perseguits i Salvats, pel Port de Cabús, en 4×4.

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944) milers de jueus travessaren el Pirineu fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. L’Holocaust afectà sis milions de jueus europeus. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França, creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut. El seu objectiu era buscar refugi lluny d’Europa. Fins al 1943 els evadits eren bàsicament famílies refugiades a França que s’escapaven de la persecució iniciada pel govern de Vichy.

El projecte “Perseguits i salvats” posa en relleu els valors dels espais i dels camins transfronterers com a itineraris culturals i memorials amb l’objectiu de difondre el seu paper com a llocs de fugida per als perseguits durant la Segona Guerra Mundial. A la vegada, enalteix els valors d’ajut i solidaritat que els veïns d’aquest territori van manifestar cap als refugiats.

Així doncs el present itinerari de Perseguits i salvats ens portarà per La Vall de Tor, fins al Port de Cabús, que limita amb Andorra, cómodament amb vehicle 4×4. La Vall de Tor, geogràficament, forma part de La Vall Farrera, i com a tal també es troba inclosa dins el Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Sortirem de Sort a les 10 h. i ens traslladarem amb vehicle 4×4 a La Vall Farrera per quan arribem a Alins, enfilar l’estreta carretera cap a La Vall de Tor que més endavant es convertirà en pista. A l’arribar a Tor farem una breu parada per confirmar el dinar, si escau, i seguirem fins al cap del Port, descobrint els diversos atractius que trobarem pel camí.

Aquesta ruta té la peculiaritat de que és la única de Perseguits i Salvats en que es pot arribar fins dalt del port amb vehicle 4×4, i per tant la més accessible.

Per completar l’experiència recomanem visitar altres indrets i espais de La Vall Farrera dels que molt gustosament vos informarem, així com visitar la Presó-Museu “Camí de la Llibertat”, a Sort.

45€

SomRiu

Carrer del Doctor Agustí Muxí i Monroset 6 baixos – Sort
Sort, Sort 25560 Espanya
+ Mapa de Google
608806251
caCatalà