Carregant Esdeveniments
  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

juny 1, 2023 | 08:00 novembre 1, 2023 | 17:00

La Vall de Tor, geogràficament, forma part de La Vall Farrera, i com a tal també es troba inclosa dins el Parc Natural de l’Alt Pirineu, tot i això,  nosaltres considerem que mereix un tracte a part per una sèrie de peculiaritats que fan especials el poble de Tor i la seva vall:

-la  seva proximitat a Andorra que es troba només a 6 km i on només s’hi pot accedir per pista

-tampoc hi arriba la carretera des del poble d’Alins (Vall Farrera),  esdevenint dels pocs pobles on no hi arriba la carretera

-la seva etiqueta de zona de contrabandistes, com qualsevol poble al costat d’Andorra, però en el seu cas a més té una ruta per fer a peu, que en porta el nom, la Ruta dels Contrabandistes.

-i la seva popularitat arrel de la novel·la “Tor, tretze cases i tres morts”, de Carles Porta, que intenta indagar en els crims ocorreguts als anys 80-90, encara pendents de resoldre i que han portat cua a nivell mediàtic, el llibre s’ha traduït a diversos idiomes i fins i tot se n’ha fet un programa a Catalunya Ràdio.

-la resistència, malgrat tot, dels habitants de Tor a que decideixin el seu futur els de fora, que ha impregnat l’indret d’una personalitat que no trobarem en cap més lloc.

A partir de totes aquestes constatacions que més o menys coneix o pot conéixer tothom, ens plantejem aprofondir en un territori que més enllà d’aquestes circumstàncies que els han posat en un mapa sense triar-ho, té atributs molt més interessants com poden ser la seva història, la natura que l’envolta i l’hospitalitat de la seva gent.

Sortirem de Sort a les 10 h. i ens traslladarem amb vehicle 4×4 a La Vall Farrera per quan arribem a Alins, enfilar l’estreta carretera cap a La Vall de Tor que més endavant es convertirà en pista. A l’arribar a Tor farem una breu parada per confirmar el dinar, perquè fins i tot el menjar, allí, té el sabor de l’autenticitat, i seguirem, amb el permís dels veïns, perquè la muntanya de Tor segueix sent privada, per la Vall de Rabasta fins al Roc de Llumeneres i el port de Cabús, frontera amb l’altament urbanitzada Andorra, per tornar de baixada per la Vall de Plaià, fins a Tor, on dinarem. Desprès de dinar farem una volta per Tor, visitarem la seva antiquíssima esglèsia i repassarem la seva història, per tornar cap a Sort a mitja tarda.

50€

SomRiu

Carrer del Doctor Agustí Muxí i Monroset 6 baixos – Sort
Sort, Sort 25560 Espanya
+ Mapa de Google
608806251
caCatalà