Carregant Esdeveniments
  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

juny 1, 2023 | 08:00 novembre 1, 2023 | 17:00

Coneixerem la ruta del Port de Tavascan. Ruta 04de Perseguits i Salvats. Un recorregut imprescindible per viure i sentir més d’aprop una part de la història del segle XX.

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944) milers de jueus travessaren el Pirineu fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. L’Holocaust afectà sis milions de jueus europeus. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França, creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut. El seu objectiu era buscar refugi lluny d’Europa. Fins al 1943 els evadits eren bàsicament famílies refugiades a França que s’escapaven de la persecució iniciada pel govern de Vichy.

El projecte “Perseguits i salvats” posa en relleu els valors dels espais i dels camins transfronterers com a itineraris culturals i memorials amb l’objectiu de difondre el seu paper com a llocs de fugida per als perseguits durant la Segona Guerra Mundial. A la vegada, enalteix els valors d’ajut i solidaritat que els veïns d’aquest territori van manifestar cap als refugiats.

Uns d’aquests itineraris que ens situen en aquesta història i amb un peu al Pallars Sobirà i l’altre a França és el Port de Tavascan. La ruta que se seguia partia de La Vall francesa d’Ossèse, creuava el Port de Tavascan, que a França en diuen Marterat, per arribar fins al poble de Tavascan, a La Vall de Cardós, passant per les bordes de Noarre.

Sortirem de Sort i enfilarem La Vall de Cardós fins al poble de Tavascan per arribar fins al pàrking a la Font de la Costa, en vehicle 4×4. Allí començarem la ruta a peu, descobrint paisatges i història, passant pels estanys del Port i fins al Port amb unes vistes magnífiques de la vall veïna francesa, per tornar després pel mateix camí.

Les caraterístiques d’aquesta ruta a peu de Perseguits i Salvats són:

Longitud total: 2,80Km (anada i tornada)

Cota inici pàrking: 1809m

Cota màxima Port de Tavascan: 2218m

Desnivell positiu: 409m

Classificació: MODERADA

Temps  aproximat: 1h45min pujada, 1h00min baixada

Recomanem completar l’excursió amb la visita de la Presó-Museu Camí de la Llibertat, a Sort.

També podeu visitar altres espais culturals de la Vall de Cardós.

45€

SomRiu

Carrer del Doctor Agustí Muxí i Monroset 6 baixos – Sort
Sort, Sort 25560 Espanya
+ Mapa de Google
608806251
caCatalà