Carregant Esdeveniments
  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

juny 1, 2023 | 08:00 novembre 2, 2023 | 17:00

La Vall de Cardós, la vall del mig del Pallars Sobirà, es troba arropada a orient per la Vall Farrera i a occident per Les Valls d’Àneu i vertebrada pel riu Noguera de Cardós. I d’aquesta vall sí que podem dir que no es comunica per cap pista amb les valls veïnes i que s’hi accedeix per l’anomenat “Forat de Cardós”, un indret on s’estretissen les muntanyes per obrir-se desprès en valls esquitxades de pobles amb encant i un món de possibilitats,  entre les que destaquen el seu llegat cultural, com els ponts romànics, les esglèsies romàniques i barroques, la ruta d’Ermengol Amill de Bonestarre…; els productes agroalimentaris (embotits i iogurts d’Ainet i truita de Tavascán);  el mitològic Pla de Nequa i les llegendes d’Encantades;  l’estació d’esquí de Tavascán;  el llac més gran del Pirineu (el Certascán); i els 2 paisatges que vos proposem descobrir plàcidament, el mític Pla de Boavi i els estanys del Port, escenari també d'”Allò que va passar a Cardós”, la novel·la d’éxit de Ramon Solsona, inspirada en una realitat que va marcar la vall, la construcció de les hidroelèctriques.

El Pla de Boavi i els Estanys del Port formen part també del Parc Natural de l’Alt Pirineu, com la major part del territori de La Vall de Cardós  i són testimoni d’una de les més importants reserves d’aigua del Pirineu, la capçalera de La Vall de Cardós.

Així doncs, vos proposem descobrir La Vall de Cardós a través de 2 excursions de mig dia que recomanem fer pel matí:

1-Per anar al Pla de Boavi, sortirem de Sort, i anirem descobrint els pobles i valls fins a Tavascán, l’últim poble de la vall des d’on seguirem recte fins abandonar la carretera i seguir per pista, en vehicle 4×4, fins la presa de Montalto, on seguirem a peu, pel bucòlic pla, descobrint la seva fauna i flora i resseguint el seu riu joguinós. Tornarem pel mateix camí fins a Sort, per l’hora de dinar.

2-Per anar als Estanys del Port, seguirem els mateixos plans fins a Tavascán i allí agafarem una ruta diferent, seguirem per l’accés a l’estació d’esquí de Tavascán fins a les Bordes de Cuanca per desprès seguir per una pista, accessible només amb 4×4, fins a la Font de la Costa, des d’on iniciarem la ruta a peu, amb bastanta pendent al principi, fins als estanys des d’on albirarem ben a prop el Port de Tavascán, un espai natural i històric impressionant. Tornarem pel mateix camí fins a la Font de la Costa i d’allí cap a Sort. La ruta a peu fins als estanys i tornada està classificada com a moderada.

Vos recomanem aprofondir en el coneixement de la vall, visitant la Central hidroelèctrica subterrània de Tavascán, el Museu de les Papallones de Catalunya, a Ribera de Cardós, o la visita a l’esglèsia de Ribera que vos oferim a part.

35€

SomRiu

Carrer del Doctor Agustí Muxí i Monroset 6 baixos – Sort
Sort, Sort 25560 Espanya
+ Mapa de Google
608806251
caCatalà