Carregant Esdeveniments
  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

gener 1, 2023 | 08:00 desembre 31, 2023 | 17:00

En un turó a les portes de La Vall Farrera s’aixeca el poble de Tírvia, cruïlla d’antics camins i pas de l’Últim Càtar, Guillem de Belibaste.

Les terres pallareses, són terres de frontera que al llarg dels segles han vist passar persones transitant pels ports de muntanya, sovint per les relacions comercials amb les comarques veïnes, però també per fugir de persecucions. Durant l’época dels càtars, no va ser menys i Tírvia en fou un dels pobles destacats per uns fets històrics protagonitzats per Guillem de Belibaste, conegut com l’últim càtar o l’últim heretge, segons el títol de la novel·la escrita per Jesús Ávila, gran estudiós del tema amb qui hem tingut el plaer de conversar.

Parlar de catarisme és parlar de misteri, d’enigma, de secretisme…De tots és sabut que la història que ens ha arribat, en general,  ha estat escrita segons la visió de les classes establertes al poder i gairebé mai segons la vida o la història dels fugitius i quan ens ho expliquen gairebé semblen més històries de ficció que reals i aquest és un dels principals atractius del catarisme que per molt que intentem indagar, sempre ens quedarem amb el dubte del què és real i el què és ficció, obrint un gran debat que ens portarà a buscar evidències sobre el terreny.

En aquesta ruta per Tírvia vos convidem a descobrir la història apassionant de Guillem de Bélibaste que mos traslladarà a l’Edat Mitja,  i a visitar algunes evidències de simbologia Càtar, testimonis de l’existència o pas del catarisme per les nostres contrades, una filosofia que encara continua viva.

També aprofitarem per explicar-vos part de la història més recent de Tírvia, un indret de la Xarxa d’espais del Memorial Democràtic, així com compartir algunes anècdotes i històries d’aquesta cruïlla de camins i el seu bucòlic entorn, des del passat fins al present.

Aquesta visita es pot combinar amb qualsevol altra de La Vall Farrera o La Vall de Cardós, així com aprofitar per gaudir dels allotjaments i gastronomia d’aquestes valls.

Vos esperem!

10€
caCatalà