Carregant Esdeveniments
  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

juny 1, 2023 | 08:00 novembre 1, 2023 | 17:00

Durant la guerra civil espanyola, coincidint amb l’arribada de les tropes franquistes al Pallars es produeix un exili massiu de la població d’Alós d’Isil, pel Port de Salau, fins a Seix, a la província francesa de l’Ariège, per l’anomenat Camí de l’Exili.

Els ports de muntanya han sigut històricament indrets de trobada i de pas dels habitants de les dos vertents del Pirineu i en temps convulsos, de fugida, refugi i amagatall. El port de Salau és un dels més simbòlics, coneguts i accessibles, i desde fa més de 30 anys s’hi celebra la Trobada occitano-catalana, el primer diumenge d’agost. Fou així, assistint a la Trobada Occitano-Catalana que vam decidir investigar més a fons la història de l’indret, i dels dos costats del Pirineu,  per donar-la a conéixer a un públic ampli, d’una manera amena, i més enllà del Camí de l’Exili.

Si alguna cosa caracteritza i diferencia el Port de Salau, són les restes d’edificacions i infraestructures que es troben pel camí i a dalt mateix del port, una història més a descobrir, anterior a la Guerra Civil Espanyola, que ens lliga de nou amb els veïns i veïnes de França, a l’altre costat del Pirineu. Igualment, passada la Guerra Civil, l’activitat no va pas cessar a través dels ports degut a les persecucions relacionades amb la Segona Guerra Mundial, com vos explicarem també durant l’excursió.

Actualment el Camí de l’Exili es troba dins el Parc Natural de l’Alt Pirineu, al sector de Les Valls d’Àneu, sent un indret d’interés també per conéixer la seva flora i fauna, a més de per la seva història.

Així doncs, sortirem de Sort cap a Les Valls d’Àneu, per endinsar-nos a La Vall de Bonabé, part alta del riu Noguera Pallaresa, fins al Refugi del Fornet, on deixarem el vehicle per continuar a peu fins dalt del port, repassant la història, la flora i la fauna de l’indret, per tornar desprès pel mateix camí i fins a Sort. La ruta a peu, sense complicacions técniques, està classificada com a Exigent pel seu desnivell, 715 m. i longitud, 8 km.

Per completar el coneixement sobre la incidència de la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial, al Pallars Sobirà, es recomana visitar altres espais de memòria de la comarca, i especialment, la Presó-Museu Camí de la llibertat, a Sort, així com descobrir les rutes de Perseguits i Salvats que trobareu a la nostra web.

També hi ha l’opció d’allargar la ruta fins al poble de Salau, a França, multiplicant l’experiència, amb una logística especial. Si esteu interessats, vos informarem.

45€

SomRiu

Carrer del Doctor Agustí Muxí i Monroset 6 baixos – Sort
Sort, Sort 25560 Espanya
+ Mapa de Google
608806251
caCatalà