Carregant Esdeveniments
  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

gener 1, 2023 | 08:00 desembre 31, 2023 | 17:00

Els paisatges del Pallars Sobirà que han inspirat Les Veus del Pamano.

Des de fa molts anys, el Pallars Sobirà ha inspirat novel·les i ha estat escenaris de diferents pel·lícules, entre les primeres que recordem, “Verd Madur” (Siega Verde), escrita i portada al cinema per Josep Virós, fill del poble de Llessui, situat a la Vall d’Àssua. Al llarg dels temps, molts altres autors, amb més o menys vincle amb aquestes terres, i també de fora, s’han sentit atrets per uns escenaris que fan volar la imaginació i no deixen indiferent a ningú. Per destacar algun d’aquests autors citarem Maria Barbal i  Jaume Cabré, com a màxims exponents. De fet, encara no hem trobat ningú que hagi trepitjat aquesta terra, encara tan humana malgrat la poca població que hi resideix, o precisament per això, que no hagi quedat captivat pels seus paisatges i història.

La ruta que vos proposem es basa en una de les novel·les de més èxit, nacional i internacional, de Jaume Cabré, Les Veus del Pamano, que també ha estat portada a la petita pantalla. La novel·la que es podria qualificar de thriller històric apassionant, la podeu trobar en molts idiomes i el film el podeu trobar en DVD. Els escenaris de la novel·la són tan diversos que necessitaríem molts dies per recórrer-los tots. Amb l’itinerari que vos proposem podreu descobrir els principals, el poble de Torena i les seves muntanyes, bordes-amagatalls, l’escola del mestre de Torena, la casa de l’Elisenda Vilabrú, el poble de l’alcalde Targa, l’ estació d’esquí de la Tuca… i reviure sobre el terreny diferents episodis de la novel·la i altres aspectes interessants de l’entorn.

Així doncs, sortirem de Sort i ens dirigirem a Seurí, a uns 13 km, per iniciar la ruta a peu, baixant primer cap al riu Pamano, per després pujar cap a l’indret de les bordes de Seurí, aturant-nos de tant en tant per contemplar el paisatge de La Vall d’Àssua que encara conserva tot l’encant de les zones ramaderes. Al cap d’una estona arribarem a la pista d’accés de l’antiga estació d’esquí de Llessui, i entrada al Parc nacional, des d’on podreu imaginar-vos molt bé el sentiment de l’ Elisenda Vilabrú quan diu “Totes aquestes terres són meves…” Continuarem en descens fins al poble de Llessui, on s’ubica el Museu dels pastors de La Vall d’Àssua-oficina del Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici. D’allí, per un caminet, tornarem a Seurí, a la part alta del qual trobem l’esglèsia de Sant Víctor que acull la intervenció pictòrica de l’artista contemporani, Santi Moix.

A La Vall d’Àssua també trobareu allotjaments amb encant i és coneguda per la gent dels voltants per la seua gastronomia, per la qual cosa vos recomanem completar l’experiència realitzant algun àpat a Llessui, Bernui o Altron!

Veniu a gaudir de la literatura, la ficció, la natura, la història i la gastronomia amb les Veus del Pamano!  Turisme de salut amb valors afegits.

20€
caCatalà